برای بسیاری از زنان، بروز تغییر در سینه ها یکی از اولین علائم بارداری است. سینه های مادران باردار با پیشرفت بارداری تغییر می کند. بارداری بر سطح هورمون های استروژن و پروژسترون در بدن تأثیر می گذارد. این هورمونها نقش مهمی در آمادهسازی سینهها برای شیردهی دارند و مسئول بسیاری از تغییراتی هستند که شخص تجربه می کند. استروژن رشد سلول های مجرای سینه را تحریک می کند و ترشح پرولاکتین و هورمون دیگری را تولید می کند. پرولاکتین باعث بزرگ شدن سینه و تولید شیر می شود. پس از زایمان، سطح استروژن و پروژسترون به شدت کاهش می یابد و سطح پرولاکتین افزایش می یابد و اجازه می دهد تا شیردهی رخ دهد.
علائم اولیه بارداری
اغلب قبل از اینکه در دوران بارداری خود به اندازه کافی برای تست بارداری مثبت برسید تغییرات سینه شروع می شود. این تغییرات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تورم سینه
- درد یا حساسیت
- احساس سنگینی در سینه ها
سینه های مادر باردار در طول سه ماهه اول به تغییر و سنگین شدن ادامه می دهند.
مقالات دیگر: ماستیت یا عفونت سینه در شیردهی
بارداری یا PMS؟
بسیاری از علائم اولیه بارداری شبیه علائم مرتبط با سندرم پیش از قاعدگی (PMS) هستند. در نیمه دوم چرخه قاعدگی، ممکن است سینه های دردناک، سنگین یا حساس به عنوان علامت PMS داشته باشید. سینه های شما ممکن است برآمدگی یا درد داشته باشند. مانند اوایل بارداری، این علائم فیزیکی با تولید هورمون هایی مانند پروژسترون ایجاد می شوند.
تغییرات سینه سه ماهه اول
در هفته های ۰ تا ۱۳ بارداری، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
حساسیت و ناراحتی
حساسیت سینه اغلب یکی از اولین علائم بارداری است. بر اساس یک منبع معتبر، سینه ها ممکن است ۱ تا ۲ هفته پس از لقاح، دردناک یا سنگین شوند. نوک سینه ها نیز ممکن است در هنگام لمس، حساس یا حتی دردناک باشند. این تغییرات به دلیل افزایش سطح هورمون در بدن و افزایش جریان خون به بافت پستان رخ می دهد. ناراحتی سینه اغلب پس از چند هفته کاهش می یابد، اگرچه ممکن است در مراحل بعدی بارداری مجددا این حالت بازگردد.
بزرگ شدن
افزایش سایز سینه به اندازه یک یا دو فنجان در دوران بارداری طبیعی است، به خصوص در بارداری اول! این رشد می تواند از اوایل بارداری شروع شود و در تمام مدت ادامه یابد. رشد سریع میتواند باعث شود که سینهها با کشیده شدن پوست احساس خارش ایجاد کنند.
رگهای آبی (نمایان شدن رگ های تیره و برجسته روی سینه ها)
حجم خون به طور معمول ۵۰٪ در طول بارداری افزایش می یابد. در نتیجه، رگهای آبی برجسته معمولاً در چندین ناحیه در پوست از جمله سینه ها و معده ظاهر میشوند. این وریدها برای حمل حجم فزاینده خون و مواد مغذی در سراسر بدن به جنینِ در حال رشد، ضروری هستند.
سه ماهه دوم
از هفته های ۱۴ تا ۲۷، سه ماهه دوم بارداری ممکن است تغییرات پستان زیر ایجاد شود:
آرئول های تیره تر
آرئول ها، هاله ی اطراف نوک سینه ها هستند. در طول سه ماهه دوم و سوم، آرئول ها اغلب بزرگتر و تیره تر به نظر می رسند. تیره شدن آرئول ها احتمالاً ناشی از تغییرات هورمونی است. اغلب بعد از شیردهی، هاله سینه به رنگ قبل از بارداری خود بازمیگردد، اما گاهی اوقات یک یا دو درجه تیرهتر از آنچه در ابتدا بود، باقی میماند.
ترشح از نوک پستان
برخی از افراد ممکن است در سه ماهه دوم بارداری متوجه ترشحات نوک سینه شوند. برای سایر افراد این مساله ممکن است تا سه ماهه سوم یا بعد از زایمان رخ ندهد. ترشح می تواند در هر زمانی رخ دهد اما زمانی که سینه ها تحریک می شوند احتمال بیشتری دارد. این ترشح غلیظ و زرد رنگ آغوز است، مایعی که عملکرد ایمنی نوزادان را در مراحل اولیه شیردهی تقویت میکند.
سه ماهه سوم
هفته های ۲۸ تا ۴۰ بارداری می تواند منجر به تغییرات زیر شود:
ادامه تغییر در سینه ها
بسیاری از تغییرات سینه که در سه ماهه اول و دوم بارداری رخ می دهد، در ماه های آخر بارداری ادامه می یابد. سینهها میتوانند بزرگتر و سنگینتر شوند، نوک سینهها ممکن است به تیره شدن ادامه دهند و آغوز ممکن است به طور منظم نشت کند.
ترک های حاملگی
با افزایش روند بارداری و افزایش کشیدگی پوست، ممکن است منجر به ترکهای پوستی ، استریا یا استرچ مارک شود. تحقیقات نشان میدهد که ۵۰ تا ۹۰ درصد از افراد باردار دارای ترک های پوستی روی بدن خود هستند که معمولاً روی سینهها، شکم و رانها ایجاد میشود. این خطوط قرمز معمولاً در ماه های ۶ و ۷ بارداری ایجاد می شوند. ترک های حاملگی یا استریا گراویداروم در دوره بارداری بویژه در سه ماهه سوم و عمدتا” روی شکم وپستان ظاهر می شوند.
تولید شیر
تغییرات پستان به نوزاد تازه متولد شده اجازه می دهد تا شیر بخورد. با این حال، افرادی که در دوران بارداری تغییرات قابل توجهی در پستان خود تجربه نمی کنند، نباید نگران توانایی خود در تغذیه نوزادان خود باشند. تغییرات نوک سینه و سینه نشان دهنده توانایی فرد در تولید شیر یا شیردهی نیست. بعد از زایمان یا گاهی قبل از آن، سینه ها مقدار کمی آغوز تولید می کنند. این مایع به تقویت سیستم ایمنی کودک کمک می کند. نوزادان تازه متولد شده معده بسیار کوچکی دارند و برای تامین نیازهای تغذیه ای خود فقط به مقدار کمی آغوز نیاز دارند. تولید شیر مادر معمولاً بین ۵ روز تا ۲ هفته پس از زایمان شروع می شود.
مقالات دیگر: سرطان سینه در دوران بارداری
نتیجه گیری
تغییرات هورمونی در دوران بارداری به آماده سازی سینه ها برای شیردهی کمک می کند. سینه ها در این مدت سنگین تر و متراکم تر می شوند. نوک سینه نیز تیره به نظر می رسد. سینه های برخی از خانم ها بعد از بارداری به اندازه و شکل اولیه خود باز می گردد، اما برخی دیگر بزرگتر باقی می مانند.