جراحی لامپکتومی (BCS) سرطان را از بین می برد در حالی که تا حد امکان سینه طبیعی باقی می ماند. معمولاً برخی بافتهای سالم و غدد لنفاوی اطراف نیز برداشته می شوند. میزان برداشتن سینه بستگی به اندازه و محل تومور، اندازه سینه شما و عوامل دیگر دارد. پس از BCS، اکثر زنان تحت پرتودرمانی قرار می گیرند. برخی از زنان ممکن است درمانهای دیگری مانند هورمون درمانی یا شیمی درمانی را دریافت کنند.
اگر فکر می کنید که می خواهید سینه را بازسازی کنید، قبل از عمل جراحی سرطان سینه با پزشک خود مشورت کنید. همه زنان مبتلا به سرطان پستان کاندید BCS نیستند. با پزشک خود مشورت کنید تا بدانید BCS برای شما گزینه ای است یا خیر. عوارض جانبی BCS ممکن است شامل درد، زخم یا گودی در جایی که تومور برداشته شده است.
چه کسانی می توانند جراحی لامپکتومی انجام دهند؟
جراحی برداشتن بافت سرطانی پستان (عمل لامپکتومی) برای بسیاری از زنان مبتلا به سرطان در مراحل اولیه گزینه مناسبی است. مزیت اصلی این است که یک زن بیشتر سینه خود را نگه می دارد. با این حال ، او در بیشتر موارد به پرتودرمانی نیز نیاز دارد که توسط متخصص انکولوژیست پرتودرمانی (پزشکی که در زمینه اشعه تخصص دارد) انجام می شود. زنانی که برای سرطان های اولیه کل سینه خود را برداشته اند (ماستکتومی) به احتمال زیاد به پرتودرمانی نیاز ندارند، اما ممکن است برای ارزیابی به یک متخصص سرطان تشعشع ارجاع داده شوند زیرا سرطان هر بیمار منحصر به فرد است.
BCS ممکن است گزینه خوبی برای کسانی باشد که:
- بسیار نگران از دست دادن سینه هستند.
- هنوز سینه خود را با پرتودرمانی یا BCS درمان نکرده اند.
- فقط یک ناحیه سرطان در سینه داشته باشید، یا چندین ناحیه که به اندازه کافی نزدیک هستند و بدون تغییر زیاد در ظاهر سینه، از بین بروند.
- تومور کوچکتر از ۵ سانتی متر (۲ اینچ) داشته و نسبت به اندازه سینه نیز کوچک است.
- باردار نیستند یا در صورت بارداری، فوراً به پرتودرمانی نیاز ندارند (برای جلوگیری از آسیب رساندن به جنین)
- فاکتور ژنتیکی مانند جهش BRCA یا ATM نداشته باشید، که ممکن است شانس ابتلا به سرطان سینه دوم را افزایش دهد.
- بیماریهای جدی بافت همبند مانند اسکلرودرمی یا لوپوس را نداشته باشید، که ممکن است شما را نسبت به عوارض جانبی پرتودرمانی حساس کند.
- سرطان سینه التهابی نداشته باشید.
بهبودی بعد از عمل جراحی
این نوع جراحی معمولاً در یک مرکز جراحی سرپایی انجام می شود و معمولاً نیازی به یک شب اقامت در بیمارستان نیست. اکثر زنان باید پس از بازگشت به خانه نسبتاً عملکردی داشته باشند و اغلب می توانند در عرض ۲ هفته به فعالیتهای عادی خود بازگردند. بسته به وسعت عمل جراحی برخی از زنان ممکن است در خانه به کمک نیاز داشته باشند.
از یکی از اعضای تیم مراقبت های بهداشتی خود بپرسید که چگونه از محل جراحی آسیب دیده شما مراقبت کند. معمولاً شما و مراقبین خود دستورالعمل های کتبی در مورد مراقبت های بعد از جراحی دریافت خواهید کرد. این دستورالعمل ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- نحوه مراقبت از محل جراحی و پانسمان
- در صورت داشتن یک لوله تخلیه، چگونه از آن مراقبت کنید (این یک لوله پلاستیکی یا لاستیکی است که از محل جراحی خارج می شود و مایع جمع آوری شده در طول بهبودی را خارج می کند.)
- چگونه علائم عفونت را تشخیص دهیم
- استحمام و دوش گرفتن بعد از عمل
- زمان تماس با پزشک یا پرستار
- زمان شروع مجدد استفاده از بازو و نحوه انجام تمرینات بازو برای جلوگیری از سفتی
- چه زمانی می توانید دوباره سوتین بپوشید
- استفاده از داروها، از جمله داروهای ضد درد و احتمالاً آنتی بیوتیک ها
- هرگونه محدودیت در فعالیت
- چه زمانی برای ملاقات بعدی به پزشک مراجعه کنید.
عوارض جانبی جراحی
عوارض جانبی جراحی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد یا حساسیت به لمس یا احساس “کشش” در سینه
- تورم موقت سینه
- بافت اسکار سخت یا گودی که در محل جراحی ایجاد می شود.
- تغییر شکل سینه
- درد عصبی (نوروپاتیک) در دیواره قفسه سینه، زیر بغل یا بازو که با گذشت زمان از بین نمی رود. این مورد در بیماران ماستکتومی نیز اتفاق می افتد و سندرم درد پس از ماستکتومی یا PMPS نامیده می شود.
- اگر غدد لنفاوی زیر بغل نیز برداشته شوند، عوارض جانبی دیگری مانند لنف ادم ممکن است رخ دهد.
- مانند تمام عملها، خونریزی و عفونت در محل جراحی نیز امکان پذیر است.
آیا در این جراحی تمام سرطان برداشته می شود؟
در طول BCS، جراح سعی می کند تمام سرطان را حذف کند، بعلاوه برخی بافتهای طبیعی اطراف. پس از اتمام عمل جراحی ، یک پزشک به نام پاتولوژیست بافتی را که در آزمایشگاه برداشته شده است از نزدیک مشاهده می کند. اگر پاتولوژیست در هیچ یک از لبه های بافت برداشته شده هیچ سلول سرطانی پیدا نکند، گفته می شود که حاشیه منفی یا واضحی دارد. اگر سلولهای سرطانی میکروسکوپی در لبه های بافت یافت شوند، گفته می شود که حاشیه های نزدیک یا مثبت دارند.
داشتن حاشیه های مثبت به این معناست که ممکن است برخی از سلول های سرطانی پس از جراحی هنوز در سینه باشند، بنابراین جراح باید به عقب برگردد و بافت بیشتری را خارج کند. به این عمل برداشت مجدد می گویند. اگر سلولهای سرطانی پس از جراحی دوم هنوز در لبه های بافت برداشته شده یافت شوند، ممکن است نیاز به ماستکتومی باشد.
جراحی ترمیم سینه پس از جراحی لامپکتومی سینه
قبل از عمل جراحی، با جراح سینه خود در مورد اینکه چگونه جراحی لامپکتومی ممکن است ظاهر سینه شما را تغییر دهد صحبت کنید. هرچه قسمت سینه برداشته شده بیشتر باشد، به احتمال زیاد بعد از آن تغییر شکل سینه را مشاهده خواهید کرد. اگر بعد از جراحی سینه های شما بسیار متفاوت به نظر می رسد، ممکن است جراحی ترمیمی سینه انجام شود تا سینه ها متقارن شوند. حتی ممکن است انجام این عمل در طول جراحی اولیه امکان پذیر باشد. بسیار مهم است که قبل از عمل جراحی سرطان با پزشک خود (و احتمالاً یک جراح پلاستیک) صحبت کنید.
اکثر خانمها پس از جراحی به پرتودرمانی برای سینه نیاز دارند. گاهی اوقات، برای سهولت هدف گیری اشعه، گیره های فلزی کوچک (که در اشعه ایکس نشان داده می شود) ممکن است در حین جراحی برای مشخص کردن ناحیه در داخل سینه قرار گیرند. بسیاری از زنان پس از عمل جراحی هورمون درمانی را انجام می دهند تا به کاهش خطر بازگشت سرطان کمک کنند. برخی از زنان نیز ممکن است پس از جراحی به شیمی درمانی نیاز داشته باشند. در این صورت، پرتودرمانی و هورمون درمانی معمولاً تا اتمام شیمی درمانی به تعویق می افتد.