سرطان سینه، پیشامد ناگواری که حتی فکر ردن به آن نیز می تواند آزار دهنده باشد و این در حالیست که این نوع از سرطان شایع ترین سرطان در میان زنان است و زنان زیادی در سراسر دنیا با آن مواجه هستند. طبق گفته پزشکان و متخصصان سینه از هر ۸ نفر خانم یک نفر در طول زندگی به سرطان سینه مبتلا می شود و تقریبا هر ساله ۴۰۰۰۰زن به دلیل این بیماری جان خود را از دست می دهند. در این مطلب قصد داریم شما را با راهکارهایی جهت جلوگیری از ابتلا به سرطان سینه آشنا کنیم.
سبک زندگی مدرن، با سرعت بالا سرشار از غذا های سرخ کردنی و آماده، بدون تحرک و احتمالا همراه با اضافه وزن، اشعه ها و امواجی که دیده نمی نمی شوند و …همه و همه از جمله عواملی هستند که دست به دست هم داده اند و این تراژدی غم انگیز سرطان را به وجود آورده اند . (این سرطان در کشور های توسعه یافته تر شایع تر است)عوامل زیادی وجود دارند که می توانند به ابتلا به سرطان سینه منجر شوند موارد بالا تنها بخشی از آن است.
در ابتدا علامت های ابتلا به سرطان سینه را بررسی می کنیم چون همان طور که احتمالا می دانید تشخیص به موقع سرطان ها و اقدام به موقع برای درمان گام بزرگی در حفظ سلامتی و درمان بیماری است. در این راه شناخت فرم و حالت سینه، بررسی آن و پیگیری در صورت مشاهده هر گونه تغیر حائز اهمیت و بسیار کمک کننده می باشد. همچنین بررسی سابقه خانوادگی هم از سوی خانواده پدری و هم خانواده مادری و آمادگی و شناخت در صورت داشتن زمینه ارثی نیز می تواند بسیار کمک کننده باشد.
علاوه بر آن مشاهده هر یک از علائم زیر می تواند همانند زنگ خطری باشد که نیازمند پیگیری است. مشاهده هر گونه توده در پستان، تغیر شکل پستان، ترشح مایع از نوک پستان، پوست قرمز و خشک پستان، فرورفتگی پوست و تورفتگی جدیدی در نوک پستان ممکن است زنگ خطری برای ابتلا به بیماری باشد.
پس از گذر از علائم و عوامل ابتلا به سرطان سینه به راه کار های پیشگیری از آن بپردازیم. به طور کلی عوامل مشخصی وجود دارند که به علت ایجاد رادیکال های آزاد باعث ایجاد جهش های ژنتیکی و انواع سرطان می شوند .مثل غذاهای دودی و کباب شده، مصرف الکل و دخانیات و پارابن، که بهتر است مصرف این قبیل موارد در زندگی روزمره محدود شود.
اما عوامل دیگری نیز در ابتلا به سرطان سینه نقش دارند که اصلاح این موارد می تواند به پیشگیری از این نوع سرطان منجر شود. عواملی همچون سن اولین بارداری و دفعات آن، شروع پریود، مصرف الکل، قرص های ضدبارداری، هورمون درمانی یائسگی نیز از عوامل دیگر ابتلا به سرطان سینه می باشد.
توصیه می شود زنان بالای ۴۰ سال هر دوسال یک بار تحت غربالگری ماموگرافی قرار بگیرند تا از سلامت کامل خود اطمینان حاصل کنند.
راه های جلویگیری از ابتلا به سرطان سینه
سیگار را ترک کنید
علاوه همه مضراتی که تا به امروز از مصرف سیگار و دخانیات شنیده اید مصرف سیگار می تواند از پیری سالم جلوگیری کند و احتمال ابتلا به انواع سرطان را افزایش می دهد . علاوه بر سرطان ریه، سرطان سینه نیز از جمله مواردی است که تحت تاثیر مصرف دخانیات قرار میگیرد و نه تنها امکان ابتلا به آن را افزایش می دهد بلکه اگر شما تحت درمان سرطان سینه باشید مصرف سیگار و دخانیات می تواند روند درمان را کند کند و اثربخشی درمان های سرطان را هم کاهش دهد.
اصلاح ژیم غذایی
مصرف غذاهای آماده ،سرخ کردنی و انواع گوشت فراوری شده(سوسیس وکالباس ) را محدود کنید . این دست از مواد غذایی احتمال ابتلا به انواع سرطان را افزایش می دهند و علاوه بر آن باعث افزایش توده چربی در بدن و چاقی در افراد می شود که خود یکی از دلایل ابتلا به سرطان سینه است. به جای آن می توانید میوه و سبزیجات تازه و مواد غذایی ارگانیک استفاده نمایید .علاوه برآن مصرف غذاهای غنی از فیبر ،کاروتنوئید ها مثل هویج و فلفل قرمز ،مواد غذایی سرشار ازلیکوپن مثل گوجه فرنگی را در برنامه غذایی خود قرار دهید . این مواد غذایی با داشتن آنتی اکسیدان ها از ابتلا به هر گونه سرطان وعلی الخصوص سرطان سینه جایگیزین مناسبی برای غذاهای چرب و پر کالری هستند.
اگر از آن دسته افرادی هستید که به مصرف الکل اعتیاد دارید باید بگویم متاسفانه در معرض ابتلا به سرطان سینه هستید.
الکل با ایجاد رادیکال های آزاد در بدن بیشترین تاثیر را در ابتلا به انواع سرطان دارد . بنا بر این اگر به دنبال سبک زندگی سالم و بدور از سرطان هستید مصرف مشروبات الکلی را محدود کنید.
به نوزاد خود شیر بدهید
در زنانی که در شش ماهه نخست تولد به فرزندشان شیر می دهند میزان ابتلا به سرطان و مرگ میر ناش از آن به طرز قابل توجهی کاهش می یابد . چرا که در این دوران زنان وارد چرخه قائدگی نمی شوند و این موضوع میزان ترشح هورمون استروژن را کاهش می دهد در نهایت باعث کاهش احتمال ابتلا به سرطان سینه میشوند.
بدن خود را سالم نگه دارید
ورزش کردن، حفظ وزن مناسب یا کاهش وزن ،کاهش استرس و خواب کافی از جمله عواملی هستند که احتمال ابتلا به سرطان سینه و به طور کلی هر نوع سرطانی را کاهش می دهند.
ورزش کردن با تحت تاثیر قرار دادن متابولیسم تولید استروژن می تواند احتمال ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد . برای جلو گیری از ابتلا به سرطان نیازی به ورزش های سخت نیست و تنها با روزی نیم ساعت ورزش کردن با شدت متوسط می توانید تاثیر مطلوب را بیابید .کاهش وزن و به طور کلی کاهش بافت چربی اشباح قدم بزرگی در پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه ست. چرا که چربی دارای استروژن است و می تواند سرطان پستان ر تحریک کند.