سرطان سینه در دوران بارداری هرچند که امری مرسوم نیست ولی در بعضی موارد مادران در دوران بارداری دچار سرطان سینه میشوند. بارداری دلیل به وجود آمدن سرطان نیست، اما تغییرات هورمونی در دوران بارداری میتواند سبب رشد سریعتر سلولهای سرطانی شود.
در دوران بارداری بافت و پوست سینه معمولا مستحکمتر میشود که این امر تشخیص تودههای کوچک را سخت میکند و به همین خاطر، تومورهای سرطانی اغلب در زمان تشخیص بزرگ و پیشرفته خواهند بود. همین امر سبب میشود آزمایش سینه در دوران بارداری بسیار ضروری قلمداد شود. هر گونه توده و یا علائم مشکوک باید توسط پزشک مورد بررسی قرار بگیرد.
تشخیص سرطان سینه در بارداری
بهترین کاری که شما در دوران بارداری میتوانید انجام دهید این است که به طور مرتب توسط پزشک معاینه شوید. این معاینات با عنوان معاینات قبل تولد شناخته میشود. انجام این معاینات برای نگه داشتن شما و کودک در بهترین وضعیت سلامتی بسیار مهم هستند. در طول انجام این معاینات ممکن است از شما آزمایش سینه برای دنبال کردن تغییرات بگیرند. ماموگرافی یک روش امن در دوران بارداری محسوب میشود اما با توجه به میزان تراکم سینه در بارداری ممکن است چندان موثر نباشد. از این رو ماموگرافی سه بعدی میتواند گزینه ی مناسب تری باشد.
اگر تودهی مشکوکی پیدا شود، پزشک بایستی بیوپسی انجام دهد. نمونهی برداشته شده توسط میکروسکوپ و دیگر روشها مورد آزمایش قرار میگیرد. پزشک شما ممکن است از سونوگرافی برای اطلاع از میزان پیشروی بیماری و دقت در نمونه گیری استفاده کند.
بیشتر بخوانید: غربالگری سرطان سینه چیست؟
اگر سرطان سینه داشته باشم چه اتفاقی برای کودک میافتد؟
سقط جنین و پایان دادن به بارداری نمیتواند خطر سرطان سینه را در مادر کاهش دهد. همچنین مدرکی مبنی بر صدمه زدن سرطان به کودک وجود ندارد. ولی درمانها میتواند خطر آفرین باشد.
درمان سرطان سینه در بارداری
اگر سرطان در مراحل ابتدایی خود قرار داشته باشد پزشک به طور معمول برداشتن توده مشکوک و یا کل بافت سینه را به شما پیشنهاد میدهد. اگر شما در سه ماهه اول و یا دوم بارداری قرار دارید عمل بازسازی سینه یا جراحی ماستکتومی بهترین گزینه درمانی است. عمل لامپکتومی معمولا گزینهی انتخابی زنانی است که در مرحلهی سوم بارداری قرار دارند. رادیوتراپی معمولا قبل از زایمان صورت نمیگیرد زیرا میتواند به کودک صدمه وارد کند.
در طول جراحی سرطان سینه پزشک غدد لنفاوی اطراف بافت سینه را چک میکند تا از تاثیر بر روی آن ها مطمئن شود. پزشک معمولا در صورتی که به نظر برسد سرطان انتقال یافته است غدد لنفاوی را نیز بر میدارد. اگر شما نیاز به شیمیدرمانی داشته باشید پزشک معمولا تا پایان ۳ ماهه اول بارداری شما صبر میکند تا احتمال صدمه دیدن جنین را تا حد ممکن کم کند.
سرطان سینه پیشرفته معمولا به هر دو روش درمانی جراحی و شیمیدرمانی بصورت همزمان نیاز دارد، از این رو میزان خطر برای کودک نیز بالاتر است. تصمیم به اینکه بیمار تحت درمان قرار بگیرد یا خیر میتواند تصمیمی بسیار سخت باشد. برای گرفتن تصمیم بهتر است با خانواده و دکتر خود مشورت کنید.
در صورت داشتن سرطان سینه میتوانم به کودکم شیر بدهم؟
هیچ مدرکی مبنی بر تاثیر توقف شیردهی در روند بهبودی سرطان سینه در مادر وجود ندارد. در صورتی که تمایل دارید میتوانید به کودک خود شیر بدهید ولی با پزشک خود مشورت کنید تا متوجه شوید چه چیزی برای شما و کودکتان بهتر است. اگر شما در حال شیمیدرمانی هستید نمیتوانید به کودک خود شیر بدهید. بسیاری از دارو های قوی پزشکی مصرفی توسط شما می تواند از طریق شیر وارد بدن کودک شود.
منبع: