کیست های سینه زائده های گرد و یا بیضی شکلی هستند که پر از مایعات هستند. نزدیک به ۲۵% توده های موجود در سینه را کیست ها تشکیل می دهند. اغلب کیست های سینه خوش خیم هستند و در افزایش احتمال ابتلای شما به سرطان سینه نقشی ندارند.
اندازه ی کیست های سینه می تواند بسیار کوچک باشد و یا آنقدر بزرگ باشد که با دست قابل لمس باشد و یا در آزمایش های تصویربرداری پزشکی به آسانی قابل مشاهده باشد (کیست کاملاً مشهود) بسیاری از کیست ها در لا به لای بافت سینه قرار می گیرند و قابل مشاهده نیستند.
افراد در هر سنی ممکن است به کیست سینه مبتلا شوند اما این کیست ها بیشتر در میان زنان چهل سال به بالا یا بیشتر دارند رایج است. در بیش از نیمی از موارد این کیست ها به صورت خوشه ای در سینه ی زنان وجود دارند یه این صورت که یا تمام کیست ها به یکباره در بافت سینه ایجاد می شوند و یا در طول یک دوره ی زمانی و به مرور به وجود می آیند.
اگر اندازه ی یک کیست آنقدر بزرگ باشد که از روی پوست قابل لمس باشد، این نوع کیست اغلب شکل گردی دارد و به ندرت ممکن است که در جای خود ثابت نباشد. وجود کیست ها در سینه می تواند منجر به احساس درد شود همچنین می تواند باعث حساسیت به لمس یا ایجاد برجستگی در پستان شود. این علائم ممکن است در نقاط مختلف چرخه قاعدگی شدیدتر شده و بهبود یابد.
تشخیص کیست سینه
پزشکان در تشخیص کیست به دنبال فهمیدن این هستند که آیا کیست های موجود از نوع کیست های ساده هستند و یا پیشرفته، و یا اینکه در سطحی مابین این دو حالت (پیچیده) قرار دارند. برای تعیین این مسأله می توان از آزمایش سونوگرافی استفاده کرد.
کیست های ساده دارای دیواره های صاف و نازک هستند و شکلی منظم و کاملاً پر از مایع دارند. امواج صوتی ارسال شده در آزمایش سونوگرافی از آنها عبور کرده و نشان می دهد که هیچ قسمت جامدی درون این کیست ها وجود ندارد. کیست های ساده همیشه خوش خیم هستند.
کیست های پیشرفته دارای لبه های نامنظم یا پوسته پوسته، دیواره های ضخیم و اثراتی از وجود قسمت های جامد و یا رسوباتی در درون مایع هستند. این قسمت های جامد، امواج صوتی حاصل از سونوگرافی را برمی گردانند. یک کیست پیشرفته گاهی اوقات به روش آسپیره کردن و یا با یک سوزن ظریف تخلیه می شود، تا امکان آزمایش و بررسی مایع داخل آن باشد. در صورت وجود خون یا هرگونه سلول غیرعادی، ممکن است لازم باشد بیمار آزمایش های بیشتری برای تشخیص یا رد سرطان پستان انجام دهد.
کیست های پیچیده در سطحی مابین کیست های ساده و پیشرفته قرار دارند. اگرچه کیست های پیچیده نیز بیشتر ویژگی های کیست های ساده را دارند، اما مستعد داشتن مقداری رسوب در داخل خود هستند و این رسوبات برخی از امواج سونوگرافی را بازتاب می دهند اما این کیست ها فاقد دیواره های ضخیم یا قسمت های جامد موجود در کیست های پیشرفته هستند. در رابطه با نوع کیست های موجود در سینه تان از پزشک خود بخواهید تا توضیحات کامل را به شما بدهد و نوع کیست را به طور دقیق برای شما مشخص کند. در این راستا ممکن است نیاز به انجام نمونه برداری جهت بررسی های دقیق تر نیز وجود داشته باشد.
درمان و پیگیری کیست سینه
در مورد کیست های ساده نیازی به درمان خاصی نیست مگر اینکه کیست به اندازه ی قابل توجهی بزرگ، آزار دهنده و یا دردناک باشد. در این صورت می توان کیست را با یک سوزن ظریف تخلیه کرد. اگر کیست دوباره تشکیل شود، ممکن است لازم باشد که دوباره با انجام آزمایش های ماموگرافی و سونوگرافی بررسی و معاینه شده و تخلیه شود. زنانی که مبتلا به کیست های ساده شده اند بهتر است به صورت منظم برای غربالگری سرطان پستان مراجعه کنند.
در مورد کیست های پیشرفته و پیچیده، به محض تأیید کیست بودن زائده در آزمایش های تصویربرداری، روند درمان و پیگیری عموماْ به طور یکسان انجام می شود. در موارد خاص، پزشک ممکن است آسپیراسیون با سوزن برای تخلیه کیست و آزمایش مایعات داخل کیست را توصیه کند. همچنین ممکن است پزشک از شما بخواهد که به مدت یک الی دو سال هر ۶ یا ۱۲ ماه یکبار برای معاینه و چکاپ مراجعه کنید. به طور معمول، شما یک معاینه بالینی سینه و سونوگرافی و در صورت لزوم همراه با ماموگرافی را انجام می دهید.
در هر مرحله از روند درمان اگر پزشک احساس کند که کیست ویژگی های مشکوکی دارد که در واقع ممکن است نشان دهنده ی سرطان پستان باشد، برای اطمینان از خوش خیم بودن قسمت های جامد داخل کیست پزشک می تواند نمونه برداری از کیست را برای شما تجویز کند. همچنین ممکن است پزشک از سونوگرافی برای هدایت یک سوزن هسته ای به داخل کیست و برداشتن نمونه های بافتی جهت بررسی و آزمایش در زیر میکروسکوپ استفاده کند. به ندرت ممکن است لازم باشد کیست از بدن خارج شود (بیوپسی خارج از بدن).
هر چند که زنان به طور طبیعی، با شنیدن اصطلاحات “کیست پیشرفته” یا “پیچیده” نگران می شوند، اما نتیجه ی بیشتر کیست ها نشان می دهد که مشکل خاصی وجود ندارد.
چنان چه چندین کیست دارید یا به طور مکرر دچار کیست های جدید می شوید، بهتر است که معاینات لازم را زیر نظر یک پزشک متخصص پستان انجام دهید. داشتن کیست همراه با سایرعوامل زمینه ساز سرطان پستان، از قبیل سابقه ی ابتلا به سرطان در میان افراد خانواده ی فرد بیمار، موجب می شود بسیاری از زنان جهت انجام معاینات و تحت نظر بودن به پزشک متخصص مراجعه کنند. هر چند که لزوماْ وجود کیست موجب افزایش احتمال سرطان پستان نمی شود، اما مراجعه به یک متخصص پستان می تواند اطمینان بخش باشد.