کیست سینه یک بیماری خوش خیم (غیر سرطانی) در ناحیه سینه است. این بیماری یکی از مرسوم ترین دلایل به وجود آماده توده در داخل سینه می باشد و می تواند در یک یا هر دو سینه وجود داشته یا گسترده شود. به نظر می رسد رشد کیست ها به طور طبیعی بر اثر تغییر بافت سینه و تغییرات در میزان هورمون در بدن بر اثر افزایش سن اتفاق می افتد. داشتن بیش از یک کیست سینه امری معمول محسوب می شود.
علائم کیست سینه چیست؟
کیست های سینه می توانند دارای بافتی نرم و یا سخت باشند و همینطور با اندازه های متفاوت از چند میلی متر تا چند سانتی متر تشکیل شده باشند. در بعضی افراد کیست سینه می تواند ناراحت کننده و یا حتی دردناک باشد. قبل از دوره ی عادت ماهانه، کیست ممکن است بزرگتر شود و با افزایش میزان هورمون های بدن دردناک و حساس شود. هرچند، بسیاری از زنان ممکن است دارای کیست سینه بوده و اصلا وجود آن را احساس نکنند. همچنین وجود کیست به اندازه شیوع در زنان در مردان نیز متداول است.
دلایل به وجود آمدن کیست سینه چیست؟
بافت پستان از غدد شیری، مجاری شیری، چربی و بافت بینابینی تشکیل شده است. غدد شیری وسط لایه های محافظ فیبرونی و چربی احاطه شده اند که به مجموع این ها بافت سینه گفته می شود. این بافت به سینه حجم و فرم می دهد. در بعضی از موارد در غدد شیری مایع تجمع پیدا میکند که به آن کیست سینه گفته می شود. کیست ها ممکن است با افزایش سن و تغییرات طبیعی بدن و تغییرات طبیعی در سطح استروژن ایجاد شود. در طول دوره ی قائدگی استروژن باعث تولید مایعات در بدن می شود. همچنین شما می توانید در هر سنی دچار کیست سینه شوید. هر چند این امر در زنان بالای ۳۵ سال امری رایج تر است. در دوره ی بعد از یائسگی سطح استروژن در بدن کاهش می یابد و با کاهش سطح استروژن کیست ها دیگر تولید نمی شود. زنانی که از هورمون درمانی استفاده می کنند ممکن هست همچنان دچار کیست سینه شوند.
روش های بالینی تشخیص کیست سینه چیست؟
کیست ها معمولا به صورت یک توده در سینه نمایان می شوند و یا امکان دارد در هنگام انجام ماموگرافی بصورت تصادفی از وجود آن با خبر شوید و یا هنگام مراجعه به پزشک به دلایل دیگر پزشکی از آن مطلع شوید. اگر نتایج پزشکی شما نشان دهنده یک توده در سینه شما می باشد، در اغلب موارد پرشکان می توانند تشخیص کیست سینه را برای توده موجود دهند. هرچند پرشک عمومی برای اینکه از تشخیص کیست در سینه مطمئن شود شما را به فلوشیپ جراحی پستان ارجاع خواهند داد. در آنجا پزشک و یا پرستار شما را به دقت معاینه کرده و آزمایشات تکمیلی را بر روی شما انجام می دهند.
روش های تشخیصی پزشکی کیست سینه
در کلینیک های پزشکی از شما تست های سینه انجام می گیرد. همچنین ممکن از ماموگرافی یا دستگاه های سونوگرافی ( استفاده از پژواک صدا برای ایجاد تصویر از سینه) و یا هر دو استفاده کنند. دستگاه سونوگرافی می تواند در شناسایی سخت بودن و یا پراز مایع بودن توده، همانند کیست خوش خیم سینه کمک کند.
اگر شما در سن زیر ۴۰ سال قرار دارید، بهتر است از روش سونوگرافی استفاده کنید تا ماموگرافی. بافت سینه در زنان جوانتر ممکن است حالت متراکم تری داشته باشد که این تراکم بافت می تواند سبب شود تصاویر به دست آمده از امواج x-ray از وضوح کمتری برخوردار باشد که این امر تشخیص شرایط نرمال یا وجود زائده های خوش خیم را سخت تر می کند. از این رو برای بعضی از زنان زیر ۴۰ سال ماموگرافی میتواند جهت تکمیل ارزیابی مورد نیاز باشد. اگر توده به راحتی قابل تشخیص باشد، متخصص ممکن است یک سوزن به داخل توده فرو کند و مایع داخل آن را خارج کند تا از مایع بودن داخل کیست اطمینان حاصل کند.
روش های درمان و پیگیری
اگر به کیست سینه مبتلا هستید، به طور معمول به هیچ روش درمانی و یا پیگیری خاصی نیاز نخواهید داشت. اغلب کیست ها به مرور زمان خود به خود از بین می روند و جایی برای نگرانی وجود ندارد.
اگر کیست موجود بزرگ بوده و یا باعث عدم راحتی شما می شود، پزشک معالج شما ممکن است با استفاده از یک سرنگ مایع داخل کیست را تخلیه کند. در مواردی این کار با استفاده همزمان از سونوگرافی جهت پیدا کردن راحت تر کیست صورت می گیرد. مایع استخراج شده از کیست میتواند دارای رنگ و درجه شفافیت های مختلف از شفاف تا بسیار تیره باشد. اگر مایع دارای رگه هایی از خون باشد، جهت انجام آزمایشات به آزمایشگاه ارسال می شود.
پس از خارج کردن مایع از داخل کیست معمولا کیست از بین میرود. ممکن است با فرورفتگی حاصل از تخلیه کیست کمی احساس ناراحتی بکنید و در محل خروج مایعات کبودی و احساس درد داشته باشید که بعد از مدت کوتاهی از بین خواهد رفت. در صورت زیاد بودن درد می توانید از مسکن ها جهت تسکین درد استفاده کنید.
کیست سینه ممکن است دوباره بازگشت داشته باشد و یا در جایی دیگر دوباره پدیدار شود. درمان کیست سینه معمولا با همان روش قبل انجام می شود. در صورتی که فکر می کنید کیست شما بازگشته و یا یک کیست جدید دارید به پرشک متخصص مراجعه کنید.
آیا میتوان از کیست سینه جلوگیری کرد؟
کیست ها در اثر واکنش به هورمون های طبیعی در بدن زنان به وجود می آیند و هیچ راهی برای جلوگیری از آن ها وجود ندارد. داشتن هورمون تراپی می تواند خطر ابتلا به کیست ها را افزایش دهد.
آیا وجود کیست سینه احتمال ابتلا به سرطان سینه را بالا می برد؟
شاید شما با وجود داشتن یک و یا چند کیست در سینه ی خود احساس اضطراب کنید. هر چند که شما فکر می کنید که از یک بیماری خوش خیم گذشته اید اما هنوز در رابطه با سرطان سینه نگران هستید. وجود کیست سینه خطر ابتلا به سرطان سینه در آینده را افزایش نمی دهد. هرچند همچنان ضرورت دارد سینه خود را چک کرده و درصورت مشاهده هر گونه تغییر در سینه خود بدون در نظر گرفتن اینکه چه مدت از زمان درمان کیست سینه در شما می گذرد به پزشک مراجعه کنید.
منبع:
https://breastcancernow.org/information-support/have-i-got-breast-cancer/breast-pain-other-benign-conditions/breast-cysts